Caravanbanden

Wanneer moet ik mijn caravanbanden vervangen?

Veroudering van banden…..met de jaren wordt het kritisch. Onze ervaring is dat fabrikanten altijd een beetje vaag zijn betreffende de vraag hoe oud een band precies kan worden. Aan de ene kant weten ze dat banden niet het ”eeuwige leven” hebben, maar aan de andere kant moet de consument dat wel denken. Puur technisch bekeken zijn er een aantal factoren die de hoofdrol hebben bij veroudering van banden. De ozon in onze atmosfeer zorgt ervoor dat heel langzaam de zwavelverbindingen tussen de rubbermoleculen gaan afbreken. Hierdoor verliest het rubber zijn elasticiteit. Dit is de oorzaak van de welbekende droogtescheurtjes in de wang van de band. Zelfs banden die ongebruikt zijn opgeslagen hebben hier last van: het verouderingsproces gaat langzaam maar zeker door.

Er zijn overigens wel mogelijkheden om dit proces te vertragen: droog, donker, koel en onbelast de banden opslaan is het beste. Zon en warmte, maar ook het contact met oliehoudende producten en chemicaliën versnellen het verouderingsproces behoorlijk. Zo worden in sommige showrooms de auto’s er extra netjes bijgezet door de banden eens lekker in de bandenzwart te zetten. Maar jammer genoeg kunnen er aardoliehoudende producten in verwerkt zijn, die dus op termijn kunnen beschadigen. Er bestaan wel produkten op de markt met een sunblocker, een soort beschermingsfactor die uw banden voor de schadelijke UV-straling beschermen en uw banden weer een mooie diepe zwarte kleur geven. Uit diverse onderzoeken en testen is gebleken dat autobanden tot zes jaar hun oorspronkelijke eigenschappen behouden. Na dit tijdstip is het aan te bevelen uw oude banden om te ruilen voor nieuw materiaal, zodat uw grip en veiligheid gewaarborgd blijven.

Conclusie: Banden die verouderd zijn, verliezen hun eigenschappen, worden hard, vertonen droogtescheurtjes en worden steeds minder betrouwbaar in situatie’s die het uiterste van uw banden vragen….

Advies:  Vervang tijdig uw banden en voorkom daardoor ongelukken.

 

Direct een afspraak maken?

    Draagvermogen / laadvermogen 

    Caravans worden steeds groter en steeds comfortabeler uitgerust. Onder nieuwe caravans worden daarom ook steeds zwaardere assen gemonteerd. Omdat het totale gewicht van de caravan gedragen wordt door de banden, worden hiervan ook steeds hogere eisen gesteld. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor banden die extra zijn versterkt. Dat wil zeggen dat het draagvermogen van deze banden behoorlijk wat hoger ligt dan normale banden. Deze banden herkend u aan een aanduiding op de zijkant van de band. Hierop staat dan vermeld: reinforced, 6 PR of 8 PR. Ook door beperking van de breedte van de wielkasten van de caravan voldoet een “normale” autoband niet meer aan de eisen. De speciale uitvoering die ook gebruikt worden voor lichte bestelauto’s en vrachtwagens bieden dan uitkomst. Een band in de maat 185 R 14 met 8 PR aanduiding heeft een draagvermogen van 850 kg. per band bij 4,5 Bar.: dat is aanzienlijk veel maar dan een normale band. Het is bij vervanging aan te bevelen om te kiezen voor extra versterkte banden omdat u dan ook geen beroep hoeft te doen op de zogenaamde 10% regel en u bent qua draagvermogen “ruim” overbemeten.

    Caravan banden buiten

    bandenspanning

    Een van de belangrijkste controlepunten voordat u op vakantie gaat. Op deze site wordt er dan ook uitgebreid aandacht aan besteed. Een juiste bandenspanning zorgt namelijk voor meer veiligheid, meer comfort en grip, een lager brandstofverbruik en minder snelle slijtage van de band. Caravanbanden hebben een hogere bandenspanning nodig dan banden onder de personenwagen. De bandenspanning voor caravans komt daarom meestal ook te liggen tussen de 3.0 en 4.5 atmosfeer.

    DBS-tip

    Schrijf met een merkstift de door caravanfabrikant aanbevolen bandenspanning op het wiel (bij het ventiel) zodat u altijd de juiste bandenspanning bij de hand heeft.

    Tips voor onderhoud van uw caravanbanden

    Opslag: Indien u de caravan voor langere tijd niet gebruikt, raden wij u aan om de caravan op zijn pootjes te laten rusten zodat de banden onbelast zijn. Moet de caravan echter mobiel blijven omdat hij bijvoorbeeld in een stalling staat, dan kunt u het beste een paar oude wielen op de kop tikken om de caravan verrijdbaar te houden. Kernpunt is hier dat de banden niet gedurende lange tijd op een plek stilstaan. De “goede” wielen (met banden) kunt u dan op de juiste manier opslaan: koel, donker en droog. Zorg dan wel dat de wielen voorzien zijn van merktekens zodat de wielen weer op de juiste plaats terug gemonteerd worden.

    Op reis: Voor u weggaat, tijdens de reis en als u op de plaats van bestemming bent, inspecteer dan uw banden optisch op beschadigingen en controleer de bandenspanning. Bescherm uw banden tegen de felle zon door ze te behandelen met een UV-blokker of plaats een plaatje hout voor de banden.

    Bent u ook benieuwd naar hoe u de autobanden moeten onderhouden? Lees dan hier alle handige bandentips. 

     

    Caravan buiten voorbeeld
    Logo

    Bezoek onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van een aantal leuke auto’s waarvan de velgen zijn gerepareerd, of de echte speciale reparaties.
    Of maak direct een afspraak:

    Benieuwd wat het kost om jouw velgen bij de dokter te brengen?

    Vraag hier een prijsopgave aan

    Heb je een vraag of ben je op zoek naar een passend advies? De dokter helpt je graag!

    Waar kunnen wij je bij helpen?

    Hebben jouw velgen een bezoekje nodig aan de dokter?

    Vraag een afspraak aan bij één van onze medewerkers