Handige bandentips

Controleer regelmatig de spanning van uw banden

Controleer minimaal één keer in de maand de spanning van uw banden en nog eens extra vóórdat u aan een langere reis begint. Vergeet daarbij niet de reserveband na te kijken. De spanning van de banden moet altijd overeenkomen met de door de autofabrikant aanbevolen spanning. Controleer uw banden altijd als ze koud zijn, omdat de spanning toeneemt als de band door gebruik warm wordt. Een band die op spanning is en blijft, zorgt voor een betere grip op de weg, een kortere remweg en meer rijcomfort.

Controleer regelmatig de profieldiepte van uw banden

De diepte van het profiel moet regelmatig worden gecontroleerd. Dit kan met behulp van een speciale banden profielmeter. Hoe kleiner de groefdiepte, des te groter het risico op slippen. In het profiel zijn markeringen aangebracht, die aangeven hoe ver de band afgesleten is. Deze worden zichtbaar bij een profieldiepte van 1,6 mm. Vervang uw banden bij 2 mm profieldiepte, voor uw eigen veiligheid en die van anderen. Geadviseerd wordt brede- en winterbanden bij 4 mm profieldiepte te vervangen.

Regelmatige controle op beschadigingen

Controleer uw banden regelmatig op beschadiging, slijtage, sneden, scheuren, blazen enz. Als vreemde voorwerpen van buitenaf in de band doordringen, kan hierdoor ook inwendige schade ontstaan. In al deze gevallen moet de schade beoordeeld worden door een bandenspecialist, aangezien de levensduur van uw band er aanzienlijk door bekort kan worden. Schade aan de band kan ook veroorzaakt worden door zware inrijdingen, bijvoorbeeld door het rijden over stoepranden of door gaten in de weg. Ook langdurig rijden op een slecht wegdek moet worden vermeden. Het kan de band blijvende schade toebrengen.

Oude banden hebben een verleden

Het is verstandig banden na 6 jaar te vervangen, ook als deze er nog goed uit zien. Monteer bovendien nooit gebruikte banden, tenzij u zeker weet wat ermee gebeurd is. Banden verouderen, ook als ze nooit of maar af en toe gebruikt zijn. Scheuren in het loopvlak of de zijkant, soms samengaand met vervorming van het karkas, zijn een onmiskenbaar signaal dat de band zijn beste tijd heeft gehad. Laat oude banden keuren door een bandenspecialist, zodat u zeker weet of ze nog bruikbaar zijn.

Zorg goed voor uw reservebanden

Wat hun conditie ook is, banden ouder dan zes jaar moeten grondig gecontroleerd worden. Reservebanden verdienen in dit opzicht extra aandacht. Vaak zijn ze oud of verouderd. In die gevallen dient u ze altijd met voorzichtigheid te gebruiken en ze zo snel mogelijk te vervangen.

Bandenpech

Als u een lekke band heeft, dient u zo snel mogelijk te stoppen en de band te verwisselen. Afgezien van de voor de hand liggende veiligheidsredenen, kan doorrijden met een slappe band ook structurele schade veroorzaken. Lekke banden moeten altijd van het wiel gehaald worden om ze op verdere schade te controleren.

reparaties

Als het nodig en mogelijk is een band te repareren, moet dit zo spoedig mogelijk worden gedaan door een bandenspecialist, zodat structurele schade wordt voorkomen. Alle bandenreparaties moeten worden toevertrouwd aan een deskundige die de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor het onderzoek en het werk dat aan de band wordt verricht.

Vervang uw ventiel bij elke bandenwissel

Wanneer u een band vervangt, dient u ook het ventiel te vervangen. Een ventiel is een complex onderdeel dat bijdraagt aan het behoud van een juiste bandenspanning. Tijdens het gebruik van de band neemt de kwaliteit af vanwege veroudering. Daarom is het beslist nodig om met het vervangen van de banden ook de ventielen te vervangen.

Lees hier tips over hoe u de banden van u caravan het beste kan onderhouden.  

Bandenservice tips
Logo

Bezoek onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van een aantal leuke auto’s waarvan de velgen zijn gerepareerd, of de echte speciale reparaties.
Of maak direct een afspraak:

CONTACT

Wilt u met ons in contact komen? Bel dan naar onderstaand nummer of vul het contactformulier in op de contact pagina.

T: 0413-257366

CONTACT OPNEMEN

OFFERTE OPVRAGEN

Benieuwd wat het kost om jouw velgen bij de dokter te brengen?

Vraag hier een prijsopgave aan

Heb je een vraag of ben je op zoek naar een passend advies? De dokter helpt je graag!

Waar kunnen wij je bij helpen?

Hebben jouw velgen een bezoekje nodig aan de dokter?

Vraag een afspraak aan bij één van onze medewerkers